Allt som står i tidningen är sant…

Får så klart i mitt yrke massor med frågor om kost, vilken diet är bäst etc. Kosten är otroligt viktig för alla människor som vill må bra och va smärtfri. Jag förstår d är sjukt jobbigt att d hela tiden i en miljon tidningar står ”följ denna mirakeldiet så kommer du i ditt livs form på en kvart”. Va är sant? Va funkar? Svaret på det är inte så lätt. Det vi vet är att vi har ca 75 triljoner celler i kroppen, drygt 200 olika typer av celler, hudcell, muskelcell, hjärncell etc och alla dom behöver näring för att fungera optimalt. Och funkar cellerna som dom ska så är det betydligt större chans att må bra.

Mina klienter får aldrig några dieter, utan jag utgår i från hur dom lever sitt liv, är du NHL spelare eller sitter du på kontor?, reser du 4 dagar i veckan och bor mycket på hotell? Alla är unika och lever olika liv, alla har olika förutsättningar både ekonomiskt och genetiskt. Så vi ( jag och klienten )  försöker tillsammans hitta en lösning på hur just han, hon ska kunna äta så bra som möjligt utifrån just deras förutsättningar. Jag vill att det ska vara så enkelt som möjligt att äta och leva sunt så du orkar hålla i det resten av ditt liv så du inte gör en attack i 2-3 månader sen går tillbaka till massa skit igen. Är det enkelt och det passar in i ditt liv så du slipper lägga massa tid och energi på räkna kalorier, väga maten etc så är det enligt min erfarenhet väldigt mycket större chans att du fortsätter följa din nya livsstil resten av livet. För helt ärligt så har dom flesta ett hum om hur man ska äta, sköta sig det svåra är ju att göra det.

I expressen söndag 27/3 2011 så läser jag om ”vi blev tjockare av att undvika fett” och flera professorer/ läkare på ämnet har uttalat sig bla Fredrik Nyström professor och Andreas Enfeld ( blogg: kostdoktorn ) som verkligen tycker vi ska hålla oss ifrån socker / kolhydrater äta mer fett och proteinrik mat.
Är det nåt jag tror på i dietväg och vet fungerar både mot att gå ner i vikt men även om du inte behöver det utan bara må bättre och få mer energi så är det att äta just så, framförallt om du är nordbo och och har dina gener härifrån.
Däremot är tycker jag man ska hitta en balans även med att äta så, bara för att vissa tycker man ska vräka in sig massa fett för det är bra behöver man ju inte överdriva. Dom skriver även ”va inte rädd för mättade fetter för kroppen består av stor del av det och det producerar det själv”, det håller jag helt med om.
En stor svensk undersökning i Malmö kost cancer med 28 000 personer visade på att det inte är det minsta farligt att äta dubbelt så mycket mättat fett som livsmedelsverket rekommenderar.

Den enda riktigt stora undersökningen på fettsnål kost, WHO, 2006 råd om mindre fett och mindre mättat fett visades vara helt värdelöst för hälsan.

Jag rekommenderar ( om jag nu måste göra det ) striktare lågkolydratkost men väldigt balanserad, inte överdriven åt nåt håll. Testa dig fram va just du mår bäst av. Jag testar alltid på mig själv för att se hur jag kan må som bäst. Gör precis samma till alla mina klienter och resultaten är väldigt positiva. Sen spelar det så klart roll hur du lever ditt liv som sagt, men så ingående blir vi inte idag. :) Glöm inte att njuta av ett underbart gott rött vin, kanske en god whiskey eller din favorit maträtt ibland med även om den inte är världens nyttigaste.

Ps. Enl min underbara klient Herman så är Yoga och lite för mycket vin lika bra, eller fel, dricka vin betydligt bättre fast måste ju erkänna det är rätt lika övning nedan.. :)