REFERENSER

Årets PT 2013!

Efter att varit tvåa två år i rad så blev det äntligen seger!

 

IMG_3478    .IMG_3452

 


Några ord från min mentor

IMG_3288My respect for Andreas Ohgren, as a person and a trainer/rehabilitator, continues to grow.  Andreas was already a well-known trainer of athletes in general, and specifically hockey players.  Even with his success, Andreas knew he could be better.  Once he completed the GIFT mentorship program at the Gray Institute, his ability to help clients, built on his existing skill set, increased substantially.  With the realization that the principles of Applied Functional Science pertain to training, injury prevention, and rehabilitation equally, Andreas found he was able to help clients who had not experienced relief of symptoms from their time with other practitioners.  His drive to improve his knowledge and capabilities is matched by his desire to serve others.

David Tiberio Ph.D., PT, FAFS, GPS
Dean, Gray Institute
Professor Emeritus, University of Connecticut


 

Min resa – Fredrik Gillusson

Det var en vanlig dag på jobbet i februari 2014. Idrottssektionen hade bjudit in till en föreläsning efter jobbet, årets PT 2013 skulle komma och föreläsa om träning. Föreläsningen startade och årets PT presenterade sig som Andreas Öhgren. Då föreläsningen fortlöpte insåg jag ganska snabbt att Andreas verkligen brann för att hjälpa människor och det verkade handla mer om att hitta verktygen till att uppnå sina träningsmål än att få ett sexpack på magen. Det senare kan i och för sig vara min ganska naiva syn på vad en personlig tränare gör. Föreläsningen handlade mycket om hur kroppen inte är isolerade funktioner som är oberoende av varandra utan att allt hänger ihop. Om att fotens rörelser styr hur muskler i benet arbetar, och hur dessa påverkar hur höfter och rygg fungerar. Andreas pratade om att om inte helheten funkar så kommer kroppen att kompensera vilket leder till skador. Kan det verkligen vara så enkelt tänkte jag som fortfarande kämpar med mitt diskbråck varje dag trots att jag gått hos sjukgymnaster i snart fyra år. Kan det vara så enkelt att jag måste göra mer än att träna core-stabilitet som sjukgymnasterna sagt till mig?

Fredrik GEtter föreläsningen skulle vi tillsammans köra ett träningspass, jag hade föreställt mig ett riktigt svettigt pass med hög intensitet och krävande övningar. Men det blev inte alls så. Istället för att köra skiten ur oss så visade Andreas grundläggande övningar där fötter, ben och höfter får arbeta tillsammans. Vi gjorde utfall framåt, bakåt, i sidled och med vridning av överkropp. Jag märkte ganska snabbt att detta var långt mycket svårare än vad jag föreställt mig. Då helt plötsligt pekade Andreas på mig och sa “du där kan du komma fram hit?”. Hela gruppen tystnade och allas blickar riktades mot mig, jag hann snabbt tänka att “oj var jag så bra så jag får förevisa hur det ska se ut”. Nja.. Efter att jag gjort mina utfall inför gruppen konstaterar Andreas högt och tydligt att “Fredrik visar här hur det inte ska se ut när man gör utfall i sidled”. Fan också tänkte jag, vad pinsamt att stå här inför kollegorna och vara sämst. Jag fick gå tillbaka till min plats och vi fortsatte med övningar där vi skulle öva rörlighet i höfterna, framåt, bakåt och i sidled. Även denna gången ropade Andreas fram mig och ville att jag skulle förevisa. Nu var jag ganska säker på att jag inte blev framkallad för att vara praktexemplet utan jag förstod att jag även denna gång inte klarade övningen. Då jag stod framför Andreas och böjde mig framåt och bakåt och i sidled så sa han “som ni ser här så har Fredrik noll rörlighet i höfterna, det gör att Fredriks ländrygg överkompenserar så jag skulle gissa att han har en del problem med ryggen”. Jag hostade förvånat fram att jo jag har ju diskbråck i ländryggen. Jag misstänkte det sa Andreas, så länge du inte gör något åt de där höfterna så kommer du aldrig bli bra i ryggen. Fyra år av ständigt återkommande problem med ryggen och besök hos sjukgymnaster sköljde över mig och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Hur kan jag ha gått till sjukgymnaster i fyra år och ingen, INGEN har kommenterat mina höfter?? Jag kände direkt att jag måste boka en tid hos Andreas för att se vad vi kunde uppnå.

Jag fick redan veckan efter föreläsningen en tid hos Andreas, första gången skulle vi göra en analys. Under analysen kollade Andreas mina fötter, mina höfter samt hur dessa rör sig under promenad/löpning. Något som jag uppskattade var att Andreas filmade varje övning jag gjorde och kunde berätta för mig var felen i rörelsen låg. Jag kände ganska snabbt under vårt möte en otrolig skillnad mot mina besök hos sjukgymnaster. I stället för att ge mig ett a4 papper med streckgubbar på och en förmaning om att om du gör dessa så stärker du din core-stabilitet och då slipper du ryggont så kände jag för första gången sedan konstaterandet av mitt diskbråck att någon lyssnade, att någon brydde sig om hur jag kände inför min skada. Andreas frågade mig vad jag hade för mål med min skaderehabilitering. Jag har sedan jag fick min skada inte vågat köra någon löpträning alls och jag skulle verkligen vilja kunna springa en mil sa jag. Då fixar vi det sa Andreas, “jag tror att du behöver komma hit ca. fem gånger” sa han. Jag småskrattade inombords och tänkte att jaja vi får väl se. Redan efter det första träningspasset med Andreas så kände jag hur rörelserna gjorde att jag fick en ökad rörlighet, att fötter, ben, höfter och rygg kändes mjuka och frigjorda på något s!ätt.

Jag har nu varit hos Andreas fem gånger förutom analysen. Och jag är absolut inte botad från mina ryggproblem, jag är ganska säker på att jag kommer att få leva med dem resten av mitt liv. MEN jag har med Andreas hjälp fått kunskap om hur kroppen fungerar och de verktyg som behövs för att jag ska kunna uppnå mina mål med min träning. Varje dag jag vaknar och har ont i höfter eller rygg så vet jag precis vad som behövs, 20 minuter med min foam roller och några stretchövningar för höfterna så är kroppen fit for fight. Genom att träna tillsammans med Andreas har jag lärt mig vikten av att se till hur hela kroppen fungerar, jag har fått övningar i form av videoklipp där jag gör en övning och Andreas ger direkt feedback på varför övningen är viktig. Genom att Andreas har guidat mig till var i övningarna min kropp brister har jag till skillnad från tidigare rehabiliteringsträning fått ett brinnande intresse för att hela tiden bli bättre. Detta har gjort att jag nu springer minst en mil per vecka och att jag om en månad ska springa mitt första lopp sedan jag fick min skada. Jag ska springa Lidingöloppet, och jag är övertygad om att det kommer att gå som en dans. Utan Andreas brinnande intresse för att hjälpa människor och hans otroliga kunskap om hur kroppen fungerar hade jag inte varit där jag är idag. Jag rekommenderar varmt hans tjänster.


En hyllning till en PT

Fitness Lifestyle å jagAndreas Öhgren tränar NHL-proffs. Det är jättetufft. Han kör skiten ur några av världens bästa hockeyspelare när de är hemma under sommaruppehållet. När man får såna uppdrag är det lätt att glömma allt annat och gå ALL IN på den inriktningen, flytta till USA och bli dryg. Men lika mycket som Andreas brinner för sina NHL-proffs brinner han för att hjälpa vanliga människor, halta och lytta, tränade och otränade med det som inte funkar eller det som gör ont. Folk som inte lyckats få hjälp någon annanstans kommer till honom och blir bra. Jag vet, han är ingen trollkarl, (eller?) men vi har alla sett det hända. Det är som om ”aldrig”, ”omöjligt” och ”det går inte” inte finns i hans ordförråd.

Han har hjälpt oss att hålla ihop genom alla vansinniga idéer vi har tagit oss igenom. Det är inte utan att han suckar när Sofie slänger ur sig att hon ska köra två Ironman och ett Ö till ö under en och samma säsong, eller när jag lagt fram den briljanta idén att göra 1000 burpees på två timmar eller satsa allt på tunga marklyft med en rygg som är krokigare än en alpväg, men han vet att det inte är någon idé att försöka sätta stopp. Han vet hur vi funkar. Han hjälper hellre till och ser till att vi inte går sönder. Och dessutom har vi fruktansvärt roligt på vägen!

Så, Andreas, tack och du vet att vi älskar dig!

Från Fitness Lifestyle redaktionen


Magdalena Stagreus – Läkare

Magdalena Stagreus” Det har snart gått en månad sedan jag avslutade min konsulationsserie hos Andreas och jag är fortfarande lyrisk över hur bra min kropp mår, hur rörlig den men ffa är jag tacksam över att jag åter igen kan springa smärtfritt.

Jag är en vanlig motionär som fram till 2012 sprang oftast milen eller som längst en halvmara. Under 2012 genomförde jag 3 påfrestande lopp varav ett ultralopp i terräng. Den ökade träningsmängden i kombination med ensidig träning och byte av skor ledde till att jag fick ont i ena foten. Jag blev tillfälligt bättre av vila och naprapatbehandling men snabbt var problemet tillbaka. Envis som jag är genomförde jag alla loppen trots smärta. Jag pausade löpningen helt under tre månader i vintras och när jag i sedan mycket försiktigt började springa korta distanser så fick jag tyvärr ont i foten, knät och låret.

Jag förstod att jag måste gå till botten med problemet och inte bara ägna mig åt Quick fix. Jag tipsades om Andreas av en löparkompis, kontaktade honom och fick komma redan efter några dagar!
Fantastiskt! Efter första konsultationen som gick ut på att analysera rörligheten etc så tändes mitt hopp – här fanns någon som förstod sig på kroppen! Det visade sig att jag var mycket stel i hela högra sidan, den sidan som drabbades av alla skadorna jämt, och att jag var dessutom mycket stel i länd- och bröstrygg. De följande gångerna tränade vi upp min rörlighet – från ena stortåleden till bröstryggen. I början tyckte jag att rörelserna var svåra och jag såg själv hur stel jag var! Men daglig träning hemma samt träning med Andreas en gång i veckan gav snabbt resultat – kroppen knakade, rörligheten ökade och … smärtan försvann efter bara några veckor!

Övningarna var sammansatta och gav även ökad styrka och bättre balans.
Så småningom testade jag att springa lite längre och lite tuffare och det fungerade! Ingenting gjorde ont!
Jag var häpen och så glad – jag hade återigen hittad glädje i träningen.
Nu kan jag inte vara utan mina rörlighetesövningar som jag kör varje morgon! Och jag har lärt mig
att använda en sk rulle före träningspassen för att mjuka upp musklerna som ett sätt att förebygga skador!
Jag har också förstått vikten av att träna varierat, lyssna på kroppen och se till att ta hand extrabra om ”problemområden” – i det här fallet min ena fot! Man ska egentligen behandla sin kropp som en bil – se till att serva den, vårda och underhålla och inte bara köra till verkstad först när ett fel uppstått.
Jag unnar alla att få träna med Andreas – han är kunnig, ödmjuk och om det är någon som kan hjälpa folk med långvariga problem så är det han! Tack Andreas!”

// Magdalena Stagreus Läkare


Lucas Widlund, hockeyspelare, 14 år

8318438617_a6dc7f8747Lucas Widlund är en lovande hockeyspelare från Örebro Hockey Ungdom som under hela barmarksträningen 2012 haft problem med ryggen. Lucas är född 1998 och precis uppflyttad i U16 Elit. Ryggproblemet blev väldigt tydligt under ett läger i Munkfors arrangerat av Ishockeyförbundet där han knappt kunde genomföra ispassen på grund av den smärta han kände. Hans mamma tog då kontakt med Andreas Öhgren och bestämde en tid för att träffas. Så här säger Lucas:

”Jag var så ledsen och besviken över att inte kunna göra mig själv rättvisa i Munkfors att jag nästan tänkte sluta med hockey. Samtidigt har jag haft så ont att det inte har varit något roligt att träna. Mina föräldrar har hjälpt mig till olika sjukgymnaster och jag har fått massor av tips och råd men ingen har hittat något fel. Det kändes nästan som om det var sista chansen när mamma och jag satte oss i bilen och åkte till Stockholm för att träffa Andreas. Första gången var vi där i två timmar. Jag gjorde en massa övningar och Andreas berättade hela tiden så att jag förstod. Jag fick med mig en del övningar hem och de övningarna var jag jättenoga med. När jag åkte tillbaka till Andreas hade det redan börjat kännas bättre. Efter bara en kort tid var problemen helt borta. Det gjorde att jag fick en toppen säsong och att jag kunnat spela hockey till 100%. Nu fortsätter jag åka till Andreas 1-2 gånger i månaden. Det är otroligt kul och nyttigt.”


Henrik Andersson, Ironman

Kalmar runAndreas har genom en rad övningar och program på två månaders tid effektivt fått mig rehabiliterad från en efterhängsen löpskada i foten.

Min skada uppkom i samband med min senaste Ironman då jag på grund av magproblem var tvungen att göra ett antal långvariga stopp under löpmomentet. Under stoppen stelnade muskler och leder till (japp det händer efter 7-8 timmars fysisk aktivitet!) och jag tappade löpsteg, teknik och flyt vilket blev för mycket för min högerfot. De sista 30km sprang med värk i foten. Hösten följde och efter en tids vila trodde jag att jag kunde köra igång igen. Foten sa nej redan vid 3-4km vid ett antal löptillfällen och det blev inte bättre trots vila. Ridå. Rullgardin. Tungt. Höst.

Så träffade jag under senhösten på Andreas när han höll ett föredrag på jobbet. Han snackade om rörlighet i höft, axlar, komplexitet i fotleder, etc. med flera praktiska exempel. Jag gillade hans syn på hur rätt träning och rörelse kan förhindra operationer vid skador och tog redan under föredraget beslutet att signa upp för rehabpass och ge det ett försök. Redan första passet bevisade han för mig ett antal defekter jag hade jobbat upp. Efter en kort barfotajogg på löpbandet visade han för mig att min högerfot inte följde med i rörelsen utan stannade kvar i pronationslage. Där hade vi orsaken till smärtan vad problemet med foten var. Efter ytterligare genomgång visade han att jag var stel i höften, speciellt på högersidan. Detta var också orsaken till att jag inte kunde sträcka min vänster axel lika högt som min högra. Min vänstra skuldra var ocksa stel. Här fanns kopplingar både mot dålig rörelse i simningen och löpningen. Saker och ting föll på plats for mig. Samtidigt var Andreas tydlig. Du ar defekt Henrik.
Det kommer krävas mycket och hårt jobb. Vi fixar det. Du och jag tillsammans. Men det är helt upp till dig om du ska lyckas. Han gjorde mig supertaggad. Vi körde igenom ett antal övningar för fotleder,
höfter, axlar och skulderblad under fem olika träningstillfallen. Vid sidan körde jag på egen hand. Andreas följde upp och vi återkopplade mellan passen och jag fortsatte på egen hand att regelbundet köra övningar efter perioden för de fem tillfällena. Jag blev snabbt mycket bättre, framförallt i fotleden som jag fokuserade extra mycket på.

Två månader efter första mötet med Andreas kunde jag för första gången på 6 månader obehindrat springa igen utan någon smärta. Jag har efter det varit igång i tre veckor, stegrat volymen och det känns fortfaranda mycket bra när jag springer.

Andreas – utan din hjälp, ditt påhejande och engagemang hade jag inte fått vara lika hög på endorfiner som jag nu är varje gång jag kommer hem från mina löpturer. Känns fantastiskt att vara tillbaka. Stort stort Tack!


Fanny Ahlfors, kampsportare

Fanny_1 Fanny_2Jag är ett exempel på hur bra Andreas övningar kan fungera. Vet inte hur det fungerar – bara att det fungerar riktigt bra. Smärta som går över från en dag till en annan!
Jag har alltid varit aktiv och de senaste åren har det blivit mycket träning då jag även tävlat i kampsport. Under 2012 bestämde jag mig för att försöka ge löpningen en chans. Det började med att jag fick gå igenom en hel drös av löpskador. Rehabövningar, massor med kiropraktorbesök, naprapatbesök, laser, akupunktur m.m. Jag har testat på det mesta, men utan vidare framgång. Snabba quickfixes som inte löst problemen. De värsta problemen har varit de som suttit kring höft och gett molande, värkande smärta som strålat ner i benen när jag suttit på rumpan.
Jag var på en föreläsning som Andreas hade på mitt jobb och kände direkt att jag måste boka en tid hos honom. Vid första träffen gjorde han tester och kom fram till var mina problem sitter. Sen fick jag övningarna. Lätta övningar som jag gör varje dag – och jag märkte skillnad direkt. Jag har avbokat mina tider hos naprapat och bara varit hos kiropraktorn en gång sedan dess. Jag har kunnat springa och ta i så det är andningen som sätter stopp istället för benen. Jag kan sitta på rumpan utan att ständigt ha ont. Jag har inte ändrat något i min träning utan bara bytt ut mina fem solhälsningar på morgonen till andra övningar, och sett till att ”väcka” höger fot när jag springer. Jag har också insett att det inte går att pressa och stressa kroppen för att blir skadefri, det gäller att puffa den i rätt riktning och framförallt med rätt övningar.”


GULDHJÄRTAT

Årets Personliga Tränare

guldhjartat2011 var Andreas nominerad till Årets Personliga Tränare, Guldhjärtat och kom då 2:a.

2012 var han åter igen nominerad till Årets Personliga tränare, Guldhjärtat. Av 1250 nominerade slutade Andreas på delad 1:a plats.

Utsedd som 1:a hos juryn och 3.a i ”folkets röst” . Samma poäng sammanlagt som vinnaren men eftersom folkets röst väger tyngre vid lika blev det 2:a plats.


Andreas som föreläsare

”Andreas har förmågan att med både humor, glimten i ögat och enorm kunskap dela med sig av värdefulla insikter man inte får någon annanstans. Förutom riktiga aha-upplevelser levererar han en givande föreläsning som definitivt är outside the box.”

 Ann-Sofie Forsmark / PwC,  2013 01 10

I min roll som HR Business Partner är jag involverad i många hälsofrågor och arbetar proaktivt med att våra medarbetare ska vara hållbara och ha energi i så väl arbetsliv som i sitt privatliv.

På vår årliga inspirationsdag bjöd vi in Andreas Öhgren som föreläsare då han har lång erfarenhet om att kunna vara hållbar. Andreas överträffade våra förväntningar! Han förmedlade energi, engagemang och kunskap på ett kreativt sätt om hur man får en skadefri, hållbar och frisk kropp och själ. Andreas har en otrolig förmåga att kunna trollbinda sin publik genom att vara underhållande, dynamisk och proffsig i sitt sätt att föreläsa. Genom hans anpassningsförmåga tilltalar Andreas människor i alla olika typer av forum och miljöer så som företag, skola eller idrottsförening. Jag kan varmt rekommendera Andreas Öhgren som föreläsare!

 

/Charlotte Sevekvist Swedbank 2014


 Jag klarade det…

LinaBakgrund: Hösten 2012 blev jag kontaktad av Lina. Hon är 24 år och har haft svåra ryggproblem i 12 år. Skolios har gjort att Lina har haft väldigt svårt att leva som hon skulle vilja göra. Hon pluggar på KTH och kunde max sitta i 30 min och plugga innan hon blev tvungen att ställa sig upp pga smärta.
I början tränade Lina två gånger i veckan med mig och nu kör vi ett pass i veckan.
Detta mail skickade Lina till Andreas:
Hej Andreas! Jag måste ju visa att jag klarade det!
8,7 km uppför klättrade vi ca 2200 meter upp till Mount Kinabalus topp som ligger 4095 möh. De första 500 metrarna trodde jag inte att ja skulle klara det. Det bästa av allt, ryggen mår prima :)!Vi ses i slutet av januari!
Kramkram

 

Hur det är möjligt att finna sig själv genom att finna sin kropp?

av Peter Stormare.

stormareJag har hela mitt liv varit involverad i sportsliga sammanhang. Det började tidigt i Norrland och har fortsatt genom hela min karriär.

Att “träna”…eller “hålla sig I form” har alltid tett sig naturligt även i vuxen ålder på grund av det arbete jag välsignats med. Att spela teater eller filma bygger mycket på en kroppslig medvetenhet. Det må gälla röst, hållning eller ren fysik.

Att arbeta med det jag sysslar med kräver kanske inte så mycket kan man tro, men jag lovar att motsatsen gäller. Att arbeta, som jag, ofta i 12 – 16 timmar kräver en god fysik.
Andreas har en oerhörd förmåga och en sällsynt talang att kombinera fysik och mental balans genom sin träning. Han vet vad jag vill nå…och han vet hur han skall nå detta. Därför “tränar” han var “klient” för deras ändamål. Jag är inte ett proffs som spelar Hockey, jag är Peter Stormare. Jag tränar för en speciell roll där det krävs att jag ser ut på ett speciellt sätt…eller det krävs av mig att jag skall gå på “full maskin” i två timmar var kväll.

Vi är alla olika…unika…och Andreas är helt unik i sitt sätt a möta olika “klienter”.

Jag har nöjet av att arbeta i många av Världens hörn. Jag har mött många talanger vad gäller fysisk träning men jag måste tillstå att Andreas är ett unikum av yppersta kvalité’.
Jag uppmanar alla att ta sig tid att vårda sin kropp, sin fysik. Ibland är det svårt att göra detta helt på sin egen hand. Vi lägger ner så mycket pengar på allt ifrån smink till kläder, så varför inte ta några av dessa utlägg och konsultera Andreas. Han kommer att omvandla inte bara din kropp men även ditt sätt att tänka, ditt sätt att se på dig själv.

Spelar ingen roll om du är 25 eller 65. Elitidrottare eller sjukpensionär.  Livet är värt att leva. Andreas gör det lättare och du mår så mycket bättre. Var inte rädd för utmaningen! Det är väl ändå det som är själva livet?

Jag har mött några fantastiska “tränare” genom åren men Andreas går in på första plats. Han ser, vet och känner precis vad det är som du behöver. Dessutom kan han kostvanor och kan visa dig på rätt väg…och vad gäller onda ryggar och plågsamma leder så kan han göra små “underverk” på kort tid. Så ta några av pengarna som du lägger ner på yttre skönhet och låt Andreas leda dig mot nya okända äventyr som kommer att stimulera dig att utföra små “underverk” själv.

Timrås nya stöd, Peter Stormare – EXPRESSEN

Filmstjärnan ska ta TIK ur stormen – DAGBLADET

Stormare gjorde Timrå till vinnare – AFTONBLADET

En jäkligt skön seger – AFTONBLADET

Peter Stormare


Marie Kjellnäs, chefredaktör Fitness Magazine och Träningsguiden

”Jag har tränat med Andreas varje vecka sedan hösten 2008. Tillsammans har vi byggt upp min bålstyrka efter graviditeter och kejsarsnitt, vi har laddat för Vasaloppet och kämpat fram snygg-muskler runt axlarna.

Alltid med samma riviga jargong under passen, alltid med ett halvkvävt asgarv i strupen :-)
Under mina tio år på Fitness Magazine har jag haft förmånen att prova en hel drös av landets allra bästa personliga tränare. Jag är sjukt kräsen! Att jag biter mig kvar hos Andreas beror förstås delvis på personkemi – men som god tvåa kommer hans förmåga att ständigt förändra träningen och hitta på nya, halvgalna övningar. Det känns vettigt att utgå från bålen, att bygga styrka inifrån och ut.

Jag har nog aldrig känt mig så funktionellt stark och smidig som jag gör just nu. Andreas vet exakt hur just jag behöver piskas och peppas för att uppnå ett positivt ”flow” på passet, där jag ger mer än jag egentligen orkar. Han är ett under av tålamod, alltid positiv – och han älskar verkligen sitt jobb.

När jag blir riktigt gammal ska vi bekämpa gäddhänget tillsammans, räta ut min krokrygg och se till att jag vågar dansa på borden trots galopperande benskörhet. Det ser jag fram emot!”


 

En hyllning rakt igenom!

Jag har alltid tränat mycket. Allt från elitbasket i tonåren till långdistanslöpning till att bli helt såld på kickboxning för 1,5 år – fram till tvärniten i våras. Diskbråck som följdes av ischias i augusti. Under två månader med olika övningar som rekommenderades av diverse sjukgymnaster skedde inga framsteg. Till slut sa en av dem ”Tja, det är självläkning som gäller”. Så när jag kom till första mötet på gymmet med Andreas i oktober 2011 var jag desperat, sjukskriven, kunde inte sitta, knappt gå.

Det var INTE var självläkning som gällde, utan det var rätt träning och fokus på rätt saker. Andreas lämnade ingenting åt slumpen, utan såg till hela kroppen. Letade efter orsaker på andra ställen än i ryggen. Att till exempel ha uttöjda leder i fötterna påverkar ryggen. Aha! Kan inte beskriva hur skönt det kändes att stappla hem med Andreas ord ”Det här ska vi fixa!” istället för ”Det är självläkning som gäller” ringande i öronen.
Inför ett av de tidiga träningspassen hos Andreas hade jag så ont att jag var tvungen att lägga mig på en soffa i entrén på gymmet och vänta på att den smärtstillande medicinen skulle kicka in, vid vårt femte träningspass gjorde jag utfallssteg…
Nej, det är inte magi, det är rätt träning!

Under de fyra månader vi har tränat ihop har jag fått en helt annan medvetenhet om hur alla delar i kroppen hänger ihop, och om mitt rörelsemönster. Och trots att jag haft svinont, har jag inte gått från en enda träning utan att ha skrattat högt! Med Andreas hjälp har jag fått ett helt annat fokus när jag tränar och ett annat slags styrka än jag hade tidigare. Om jag sladdar på en isfläck kan jag parera, och jag står lugn utan att hålla i mig när tunnelbanan kränger. Det är en ”inifrån-styrka” jag inte hade förut.

En skada kräver en viss typ av träning, och eftersom man är otroligt skör och aningen desperat när man inte kan röra sig är det sjukt viktigt att man litar på den som ska visa hur man tränar för att bli frisk. Jag är född skeptisk, men jag har nog aldrig litat på en tränare så mycket som jag litar på Andreas.

/Catrin Axelsson


Tack Andreas!

Jag vill bara tacka dig Andreas för att du tar dig tid att hjälpa mig med min sköra kropp. Jag besökt ett antal sjukgymnaster, idrottsläkare, ”mirakelmän” ja till och med veterinärer för att försöka få bukt med mina skador. Nu behöver jag inte göra det längre, jag vet vart jag ska gå. Visst har det hänt att jag blivit lite fundersam när jag fått någon underlig övning vad den ska vara bra till. Men det är bra, du har verktygen för att laga, underhålla och bygga upp min kropp. Jag litar verkligen på dina kunskaper om vad som är bra för mig. Inte minst, när jag varit på ett pass hos dig är jag inte bara slutkörd, jag är på gott humör också, trots att du är stenhård J

Tack igen!! Anders Eriksson


Han är beroendeframkallande!

Efter mer än 4 års träning tillsammans med Andreas kan jag konstatera att jag:
– är smalare
– är snyggare
– har mycket mer muskler
– har mindre problem med smärta och skador
– är fattigare!

Men!

Andreas har motiverat mig att träna, och träna RÄTT i flera år och det känns så rätt – vad är väl viktigare än att investera i sin egen kropp?Trots att jag bara vill träna prioriterade muskler har Andreas fått mig att inse (lurat??) mig att även träna de andra muskelgrupperna som gör att helheten blir så mycket bättre. Därtill har diverse skavanker i leder och muskler försvunnit eller förbättrats.Nu är det ju inte bara intensiv träning man får under våra timmar tillsammans, utan man får också nya upplevelser och vänner eftersom vi alla är som ”en stor familj”.Det är svårt att vara utan honom; träningen blir ju så mycket bättre när man tränar med honom.Förutom att Andreas är en skicklig, trevlig och duktig PT är han en fantastisk pappa till Liam och Noel som han t o m älskar mer än sina klienter – och det vill inte säga lite!

Du bör också börja träna med Andreas, men akta Dig: Du blir snart beroende av honom!

Jan Hermansson
pigg & vacker för sin ålder!


 Ryggproblem, skolios, diskbråck mm

När jag började träna med Andreas var jag väldigt trasig. Mycket och fel belastning av både träning och jobb hade lett till diskbråck och muskulära obalanser med mycket smärta och trötthet. Genom träning där vi jobbat med övningar för att få kroppens alla muskler att arbeta tillsammans, känner jag mig idag mycket piggare och starkare. Kan varmt rekommendera Andreas för alla som vill må bra och bli starka.

av Natalie Häggström


En av världens bästa juniorspelare (Hockey ), spelar i Edmonton Oilers.

paajarvi_bild

Skillnaden har varit enorm enda sen jag började träna med Andreas, framförallt den mentala biten som är så viktig nuförtiden. När det gäller den fysiska delen så har träningen varit otroligt bra också, träningen förebygger skador samt att jag blir bättre på just det jag vill.

Träningen med Andreas är så modern och det börjar komma mer och mer överallt. Så jag känner att Andreas är definitivt där i toppen med sin träning. Mitt samarbete med Andreas har varit grymt och jag tror det bara kommer bli bättre.

Magnus Pääjärvi om mig

 

av Magnus Pääjärvi.


Zäta blev frisk från ryggskadan med hjälp av träningen

Zäta och Andreas

Under slutspelet 2007 gick Henrik Zetterberg på sprutor och hade otroliga ryggproblem. Smärtorna fortsatte även under sommaren och det var först när Henriks flickvän (numera fru, Emma Andersson ) var i kontakt med sin PT Andreas Öhgren som situationen förändrades. Henrik började träna med Andreas och efter bara 4 veckors anpassad träning var ryggproblemen ett minne blott.
Henrik startade NHL-säsongen med att göra poäng 19 matcher i rad för att sedan avsluta säsongen, utan att missa en match, att vinna Stanley cup och bli vald som Mest Värdefulla Spelare eller MVP som det heter i NHL.
Efter den säsongen skrev Henrik sitt rekordkontrakt på närmare 600 miljoner kronor.

Läs mer i Expressen Zätas ”Foppajakt” Expressen.

Zetterberg in high gear after injury-prevention work.
Läs reportaget på Canada.com


Eva Röse tränade inför ett jobb

Jag kontaktade Andreas för några år sen då jag behövde ändra min fysik inför ett jobb. Upplägget var tydligt, koncentrerat och väldigt inspirerande. Jag känner ingen som med så mjuka medel får en att slita så hårt!… Proffsig, smart och rolig – Andreas är den som höjer min motivation när jag inte ens orkar knyta skorna. Och han är alltid redo för andra ronden och tredje.

Eva Röse


– Att stärka upp viktiga kroppsdelar som har varit alldeles för svaga, i synnerhet mage/rygg samt stelhet i benen.
– Att jag äntligen har förstått vikten av mångsidig träning.
– Träningen har blivit mycket roligare.
– Lusten att leta efter nya utmaningar och en vilja att träna oftare

Resultat av ovan:
– Bättre tryck i benen vid t ex. tempolöpning/intervaller och backträning
– en känsla av mycket bättre kroppshållning vid längre distanser
– Stretching är numera en skönare upplevelse
– De flesta träningspassen gjorde mer ont tidigare. Mjukare och behagligare känsla nu.

av Anders Looft långdistanslöpare, född 1963


Kungen av muskelträning

Niclas BreimeFör drygt ett år sedan insåg jag att det var mer än dags att göra något åt hälsan för denna livsnjutare!
Vågen hade för länge sedan passerat tresiffrigt och ökade stadigt, skjortstorlek och blodtryck likaså. Träning var det inte tal om; den var i det närmaste obefintlig, om man nu inte räknar stegen till parkeringen förstås….

Det som störde mig mest var ändå känslan av att inte räcka till på ett bra sätt; att inte orka med familj, arbete och vänner på det vis man skulle önska. Det kändes som vardagen snurrade motsols allt som oftast där t o m mindre motgångar kändes som man skulle uppför ett berg.

Det var då Andréas tittade in i mitt liv och sparkade igång det igen! Riddaren, greven, eller ännu bättre; Kungen av muskelträning, förbränning och välbefinnande! En kung som med glädje, tålmodighet blandat med beröm och väl anpassade krav tagit mig vidare mot olika delmål!

I samma person har jag dessutom fått en mental mentor och en härlig kompis som ger allt för en i alla lägen, även när det känns tungt. För trots allt; även om man tränar bra så snurrar vissa dagar motsols, så är det helt enkelt. Det gäller bara att kunna hantera dem på ett bättre sätt!

Ta chansen du också, det är du och din omgivning värd!

av Niclas Breime.


Problem med scolios

Jag har sedan 13 års ålder lidit av en sned ryggrad. Det som kallas, Scolios. Något som kanske inte syns så mycket för dom som inte känner till det men som för mig i perioder har inneburit både smärta och trötthet.

Jag kom till Andreas för första gången då jag kände att det var dags att göra ett ryck för mitt välbefinnande och för min hälsa – på lång sikt. Vi började med ett träningsprogram som gav mig tydliga tecken på resultat och det ökade i sin tur mitt självförtroende. Vi har fokuserat på korrektiv, funktionell träning dvs stabiliserande träning liknande pilates eller sjukgymnastik, något som jag normalt sett  tycker är TRÅKIGT!!

DÅ jag anser att det är ytterst individuellt vad man behöver för att inte tappa lusten. Andreas är noga med  ALLT  I mitt fall: styrka, kondition och kostråd välbefinnande och tillsammans har vi lagt upp tider som passar när man arbetar mycket och oregelbundet som jag gör.

Det som skiljer Andreas från myten om en PT tycker jag är hans eget spontana citat häromdagen Att få människor snyggare är LÄTT, det kan jag redan. Att få människor som dessutom har skador att nå ökat välbefinnande och kanske tom smärtfria  DET är utmaningen! Ha, ha jag vet att han lyckats.

Lina Englund – Skådespelerska

Andreas is one of a kind

Coming from the training environment in Los Angeles I have worked with a class of trainers that is second to none.  Having spent my first years at the exclusive gym Equinox I worked with and learned from excellent, well educated trainers and yet I felt there was a lack of creativity and innovation to take it further.

 

When I came to Sweden and became a colleague of Andreas I saw the kind of creativity and innovation that was missing in Los Angeles.  Andreas embodies the standard to which I hold myself, to go beyond the cutting edge.  Andreas is the most well read and passionate trainer I have ever encountered and he inspires me to approach training as both a science and an art.  Andreas is one of a kind, and he brings training to the next level.

Adam Maker PT-NASM, CSCS